Presteren onder druk: Je hoeft niet altijd sterk te zijn

Of ik misschien ook nog iets leuks interactief kan doen, mailt de organisator van een online congres waar ik een lezing over perfectionisme ga houden. Ja joh, dat kan er ook nog wel bij, mompel ik. Online praatjes zijn niet mijn favoriet. Ik zoek nog steeds naar de beste – of misschien wel perfecte – manier om ze net zo leuk en interactief te maken als heuse lezingen. Maar dat vind ik wel stom van mezelf. Ik heb ondertussen twee jaar de tijd gehad om hier goed in te worden, hoezo word ik al nerveus van het idee dat ik mijn scherm moet gaan delen?

Diamanten worden onder grote druk gevormd, zo luidt de tegeltjeswijsheid. Dus niks mis met de stress die dit me oplevert, zo lang ik maar sterk ben en doorzet, dan komt alles goed. 

Angstig en perfectionistisch

Onverwoestbaar blijven bij stress is een populair idee in onze samenleving, maar sportpsycholoog Josephine Perry is geen fan. Zij schreef boeken over presteren, met lessen die ook praktisch zijn voor werksituaties. Wat haar opvalt, is dat mensen die sterk proberen te zijn, juist extra bang worden voor uitdagingen. Deze voelen als bedreigingen, momenten waarop je kan falen. Je wordt hierdoor angstig en perfectionistisch. Je kan niet meer creatief nadenken bij onvoorziene omstandigheden en hebt weinig compassie meer met jezelf.

Hoe dieper je gevoelens omlaag drukt, hoe krachtiger en storender ze omhoog zullen komen

Probeer je op deze momenten je zorgen en angstige gedachten te negeren, dan worden ze juist sterker. Ik heb wel eens de vergelijking gehoord van een strandbal die je onder water probeert te drukken. Hoe dieper je gevoelens omlaag drukt, hoe krachtiger en storender ze omhoog zullen komen. Moet je presteren onder druk dan hoef je niet sterk te zijn, maar eerder flexibel, raadt Perry daarom aan. Mentale flexibiliteit zorgt dat je beter om kunt gaan met verrassingen. 

Bijvoorbeeld wanneer je baas je ineens vraagt om bij een vergadering je verhaal te doen. Of in te springen bij een ander team. Laat die negatieve gevoelens er dan gewoon maar zijn. Iedereen heeft angsten en zorgen en voelt zich wel eens zo. Geef je hersenen liever een andere taak: laat ze maar lekker spelen met de opdracht die je te doen hebt. Zoals online toehoorders inspireren om actief mee te doen als je een praatje houdt.

Deze column verscheen eerder in AD

Beter leren beslissen?

Tijdens mijn trainingen, workshops en lezingen ontdek je hoe denkfouten werken, waarom iedereen ze maakt en hoe je ze kan voorkomen. 

Meer lezen?

4.3/5

Hoe maak je betere beslissingen en minder denkfouten? Een toegankelijke en praktische gids.

Lees meer columns over denkfouten: