Boeken

Co-auteur

Klimaatpsychologie

Klimaatverandering heeft een directe invloed op het leven van alle mensen. Hoewel de Club van Rome ons al decennia geleden waarschuwde, lijkt het alsof we enigszins zijn overvallen door de klimaatveranderingen die nu in alle hevigheid losgebarsten zijn. Klimaatpsychologie is een relatief jong wetenschappelijk veld dat aspecten van omgevingspsychologie, sociale psychologie en klinische psychologie omvat:

  • Omgevingspsychologie richt zich op de invloed van de omgeving op de mens en vice versa.
  • Sociale psychologie onderzoekt hoe mensen reageren op de huidige situatie en hoe hun gedrag kan worden beïnvloed.
  • Klinische psychologie behandelt fenomenen als klimaatstress en psychotrauma bij klimaatrampen.

De verschillende auteurs geven dit jonge vakgebied zowel wetenschappelijke als praktische diepgang.

Klimaatpsychologie belicht de veelzijdige invloed van klimaatverandering op het menselijk welzijn, variërend van fysieke gezondheid tot mentale veerkracht. Het boek biedt niet alleen inzicht in de mentale gevolgen van klimaatverandering, maar ook in de cruciale rol die psychologie speelt bij het bevorderen van duurzaam gedrag.

5e druk

Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn

Perfectionisme is misschien wel de meest geliefde slechte eigenschap in onze maatschappij. Maar is dat terecht? Achter het voortdurend najagen van beter en meer schuilt mogelijk veel stress en frustratie. Perfectionisme blijkt zelfs een springplank naar burn-out, depressie en angststoornissen. Heb je het gevoel dat de buitenwereld onrealistisch hoge eisen aan je stelt? Of leg je zelf alsmaar de lat hoger voor jezelf, je gezin en je collega’s? Werk je vaak over, ben je overgeorganiseerd, stel je taken uit, corrigeer je anderen, geef je niks uit handen of ga je juist spannende dingen uit de weg?

Perfectionisme is een mogelijke oorzaak. Hoe vind je de balans tussen wel je best doen, maar geen gestreste perfectionist zijn? Psycholoog en journalist Chantal van der Leest kampt zelf met perfectionistische trekjes en zocht steun in de psychologische literatuur. De antwoorden die ze vond, bundelde ze in dit boek.

5e druk

Ons feilbare denken op het werk

We handelen minder rationeel dan we denken. Dankzij de praktische adviezen in dit boek kun je vooroordelen omzeilen, relevante argumenten tegen elkaar afwegen en gefundeerde besluiten nemen.

In ‘Ons feilbare denken op het werk’ zet wetenschapsjournalist en neuropsycholoog Chantal van der Leest aan de hand van herkenbare situaties de meest voorkomende denk- en inschattingsfouten op het werk op een rij en maakt de vertaalslag van de wetenschap naar de praktijk. Dankzij onderzoekers als Daniel Kahneman, Richard Thaler en anderen is inmiddels veel bekend over hoe mensen redeneren en keuzes maken. 

We blijken vaak minder rationeel te handelen dan we denken, zelfs bij grote beslissingen met vergaande consequenties. Dankzij de uitleg en praktische adviezen van Van der Leest kun je vooroordelen (van jezelf en van anderen) herkennen en omzeilen, de relevante argumenten tegen elkaar afwegen en goed gefundeerde besluiten nemen.

Scroll naar boven