Werken met muziek op de achtergrond: wanneer wel en wanneer niet?

Een net opgeruimd bureau, een dampende kop thee en vooral een fijn muziekje aan. Dit lijken mij de ideale omstandigheden voor een productieve werkdag. Helaas houdt mijn thuiswerkende vriend van metal en word ik bloednerveus van die bak herrie. Onbegrijpelijk, vindt hij, maar gelukkig heb ik de wetenschap aan mijn kant. Mensen die geen fan zijn krijgen door metal een flink hoge bloeddruk en stress, maar metalheads kunnen er juist hun boosheid in kwijt en worden er vrolijk van. Dat verklaart een hoop.

Metal heb ik dus ten strengste verboden op ons thuiskantoor (en in de auto). Dan maar muziek draaien die we allebei kunnen waarderen: Led Zeppelin, Pink Floyd of Pearl Jam. Dat leek even een oplossing, maar dan nóg kan ik me totaal niet concentreren en hij juist wel. Ik kan eigenlijk alleen lekker werken in totale stilte, terwijl mijn vriend vrolijk de hele dag muziek op zijn hoofd heeft. Hoe zit het nou? Helpt muziek juist wel om goed te werken, of niet?

Verschillende soorten taken

Het ligt er maar net aan wat de taak is, wie de taak doet, wat voor soort muziek erbij geluisterd wordt en hoe hard, concluderen twee New Yorkse onderzoekers in 2019. Ze deelden mensen in op persoonlijkheid: snel verveeld en niet snel verveeld. Vervolgens lieten ze iedereen verschillende soorten taken doen, zoals alle A’s wegstrepen uit een tekst of woordparen uit hun hoofd leren en deze herinneren. 

Terwijl de proefpersonen aan het werk gingen, beluisterden ze speciaal voor het onderzoek gecomponeerde liftmuzak. Soms vrij eenvoudige deuntjes, dan weer complexere muziek met veel instrumenten.

Degenen die zich wel snel vervelen gingen helemaal op in de muziek en konden de taak minder goed doen

Mensen die niet snel verveeld zijn, werkten bij de simpele taak het beste met wat zachte, complexere muziek. De muziek zorgde voor wat prettige stimulatie tijdens de saaie taak, zodat ze niet afgeleid werden door dwalende gedachten. Maar degenen die zich wel snel vervelen gingen helemaal op in de muziek en konden de taak minder goed doen. Ze waren het productiefst bij geen muziek, of hele simpele muziek. Bij lastige denktaken moest voor hen de radio helemaal uit.

Als het om routinetaken gaat, dan vindt iedereen een muziekje wel leuk voor de afleiding. Maar voordat je enthousiast de radio opschroeft op kantoor, moet je misschien even peilen of je de kamer deelt met snel-vervelers.

Deze column verscheen eerder in AD

Beter leren beslissen?

Tijdens mijn trainingen, workshops en lezingen ontdek je hoe denkfouten werken, waarom iedereen ze maakt en hoe je ze kan voorkomen. 

Meer lezen?

4.3/5

Hoe maak je betere beslissingen en minder denkfouten? Een toegankelijke en praktische gids.

Lees meer columns over denkfouten: