Referentiepunt: Geld maakt niet gelukkig, maar meer geld krijgen dan je collega’s wel

Zit er dit jaar geen dikke vakantie in? Geen punt. Wie graag tevreden wil zijn met wat hij heeft, hoeft geen miljoen op de bank te hebben, verre reizen te maken of in een villa te wonen. Zolang je je maar omringt met mensen die nét wat minder hebben. Hoe dat kan? Het heeft allemaal te maken met waar je jezelf mee vergelijkt, of het zogeheten referentiepunt.

Opeens doodongelukkig

Toen ik jaren terug een nieuwe baan kreeg, voelde ik me ontzettend rijk. Ik ging een dag minder werken, maar verdiende evenveel als bij mijn vorige baan. Volgens mijn eigen referentiepunt ging ik er dus flink op vooruit. Totdat er een nieuwe collega in dienst kwam. Iets jonger dan ik, evenveel ervaring. Zij bleek een kwart meer te verdienen dan ik. Plots vergeleek ik mijn vergoeding niet meer met mijn oude loon, maar met háár loon. Met dit nieuwe referentiepunt in mijn achterhoofd was ik opeens doodongelukkig, met hetzelfde bedrag.

Onderzoekers van de Universiteit van Warwick en Cardiff voelden meer dan 80.000 mensen aan de tand en ontdekten dat de hoeveelheid geld die iemand heeft niks zegt over hoe tevreden hij is met zijn leven. Het gaat erom hoeveel je verdient ten opzichte van je vrienden en collega’s. Ook een miljonair kan doodongelukkig zijn, wanneer zijn vrienden twee miljoen hebben. Kortom: geld maakt niet gelukkig, maar meer geld dan de mensen om je heen wel.

Ook een miljonair kan doodonge­luk­kig zijn, wanneer zijn vrienden twee miljoen hebben

Iets om rekening mee te houden als je een nieuw huis koopt of huurt. Misschien kan je het niet betalen om in die villawijk te wonen, maar moet je dat eigenlijk wel willen? Misschien word je wel veel gelukkiger in een ‘slechte’ wijk, maar dan wel in het grootste huis, met de grootste tuin. Hou je mooi geld over om net een wat duurdere auto dan die van de buren voor je huis te zetten. Zodat zij zich af kunnen vragen waar je ‘het geld vandaan haalt’.

Schepje bovenop

Met deze kennis in je achterhoofd kun je ook meer tevreden worden over je vakantie. Vraag je collega’s waar zij heengaan en doe daar net een schepje bovenop. Lukt dat niet? Bedenk dat je net zo goed bij de kwart van de Nederlanders had kunnen horen die dit jaar helemaal niet op vakantie gaan. Vergeleken daarmee mag je in je handjes knijpen.

Deze column verscheen eerder in AD

Beter leren beslissen?

Tijdens mijn trainingen, workshops en lezingen ontdek je hoe denkfouten werken, waarom iedereen ze maakt en hoe je ze kan voorkomen. 

Meer lezen?

4.3/5

Hoe maak je betere beslissingen en minder denkfouten? Een toegankelijke en praktische gids.

Lees meer columns over denkfouten: